[Contingut] [Navegació] [Tornar a l'inici]



Les dones i les lletres

(Per encens el 27/09/2007 a les 11:51)
Quin és el paper de la dona en la literatura mundial? Per mi, som més importants que els homes. Encara que a vegades no sembli així. Potser totes feien com Victor Català.
Respondre

6397 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per Rocío Romero González el 12/07/2011 a les 22:51)
Ni els homes són millors que les dones ni les dones millors que els homes. Crec que cada persona individualment té la capacitat de ser millor en un aspecte/qualitat o altre que en una altra sense tenir en compte la seva sexualitat.

Sí que és cert que les dones ho han tingut més complicat per poder triomfar per culpa de la discriminació (en tota mena de branques no només en la literatura), però és un error del que hem d'aprendre i corregir-lo en la mesura de lo possible, sense que aquest fet ens afavoreixi per sobre dels nostres coneixements. És a dir, a mi no m'agrada gens quan en una empresa han de contractar tants homes com dones, doncs no em sembla correcte, si un home està més dotat que una dona en tal feina, doncs trobo lògic que li donin a l'home, com si és al revés. Igualtat total és lo que és mereix.

Rocío.

4957 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per el 06/07/2009 a les 17:59)
Malauradament, la dona a tingut un paper amb menys ressò que l'home en les èpoques antigues degut al masclisme existent de l'època; però això no vol dir que perquè hagi tingut menys ressò hagi sigut menys important; per sort conforme van passant els anys l'importància i el ressò es van equilibrant.

Ruben Pasamar

5907 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per el 01/07/2009 a les 18:31)
És cert que a la història de la literatura hi ha molts més homes que no pas dones. Per totes les circumstàncies que ja coneixem (submissió al pare o al marit -o a Déu!-, maternitat, serveis "socials", etc.), però jo crec que el segle XXI serà el segle de les dones.
Vull dir que m'agraden les idees de la Susan Sontag, per exemple, i l'últim llibre que he llegit és Persèpolis de Marjane Satrapi -que us recomano moltíssim: és un còmic-, una iraniana sense vel ni escrúpols.

5926 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per el 01/07/2009 a les 13:45)

Les dones abans tenien un paper molt diferent al que avui en dia tenen. Cada vegada podem veure més dones a alts càrrecs d'empreses, al govern o simplement a casa on cada vegada tenen un pes més important.

És molt trist que pel simple fet de ser dona estiguessin mal vistes a l'hora de ser escriptores.

5934 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per el 01/07/2009 a les 12:18)
Estic totalment d'acord en què segur k hi ha molts "Víctors Català", i ho trobo super trist, ja que mai sabrem la verdadera història de la nostre literatura. No és que hi hagin més dones que homes literàries, però sempre les dones hem estat pendents i dependents dels homes. Sort que les coses mica en mica i poquet a poquet van canviant.

5939 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per el 10/07/2008 a les 13:27)
Jo estic d'acord amb el/la "Coiximoixi" el gran problema són els origens. La dona sempre ha estat a la sombra dels homes (al meu parer una equivocació) obligantles a les tasques de la llar. A mes no hem d'oblidar que llegir o escriure en segles pasats era cosa de rics i barons, a diferencia de les dones a qui ensneyaven a , ballar, cantar, normes de coportament, montar a caball... i algunes!! aprenien a escriure (cosa que tampoc els agradava massa en aquella epoca sobretot per la por de perdre el poder).

Aixi les poques dones que es podien dedicar a escriure ho havien de fer d'amagat o (no nes endescuidem) per encàrrec d'algun personatge adinerat.

Tots plegats, uns masclistes.

6071 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per Joan Manuel Soldevilla Albertí (Professor) el 30/06/2008 a les 21:16)
Us heu adonat que als temaris de literatura la presència de dones és gairebé testimonial? Quantes autores llegeixen els alumnes de secundària? A l'hora de dir noms importants de la història de la literatura, per què sempre emergeixen figures masculines i no femenines? La història de la literatura ha estat feta per homes i cal lluitar per canviar unes dinàmiques que s'arrosseguen des de fa segles.

6106 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per Coiximoixi el 29/06/2008 a les 18:42)
Jo crec que el paper de les dones en la literatura mundial ha estat tan important com el dels homes, el que passa és que en temps passats les dones no podien estar en l'esfera pública, no era el paper que tenien en la societat, no estava ben vist, havien de quedar-se a l'àmbit privat i familiar. Les dones abans tenien la funció de casar-se i tenir fills o bé dedicar-se a la vida religiosa, no tenien altres alternatives. Per això les escriptores, per poder-se dedicar al que realment volien fer, que era escriure, s'havien de posar pseudònims. Segurament resten moltes escriptores per descobrir, amagades rera un pseudònim... I el mateix es pot aplicar a altres camps, com ara la pintura, per exemple... Vaig veure una exposició al Museu d'Art de Girona sobre les dones i l'art. Hi havia manuscrits il·luminats per dones. Qui no ens assegura que, per exemple, molts manuscrits de copista anònim no puguin haver estat copiats per dones?

6131 lectures

  


Re: Les dones i les lletres

(Per Xavier el 30/09/2007 a les 00:22)
El paper de les dones en la literatura mundial? És molt difícil donar resposta a preguntes de tan gran abast. El que és evident és que, almenys en els països de l'anomenat 'primer món', les veus femenines són cada cop més nombroses i més rellevants.

6362 lectures

  


Lletresibits.cat ~ crèdits ~ avís legal